S12 és a jövő

LeGyEs

Administrator

Vannak páran, akiket örökre magamra haragítottam azzal, hogy nem 2 héten belül indítottam a következő szervert. Nos, az alábbiakat olvasva bizonyára még többen fognak rám megharagudni.

Úgy döntöttem, hogy az S12 után határozatlan időre befejezem a Zandagort(ica) pályafutásom üzemeltetőként. Mindent megteszek, hogy 2015. szept. 4-én el tudjon indulni az S12 és hogy végig is tudjon menni.

A döntést több tényező kényszerítette ki belőlem.
Akikkel régebb óta játszom tudják, hogy kb. S6 közepén untam bele a játékba, vagyis pontosabban elvesztette számomra a varázsát. S7 és S8 körül már nagyon sok régi játékos hagyta ott a csatateret szövetséges és ellenséges oldalon is, ami egyoldalúvá és egyhangúvá tette a játékot. Majd Cucu elvágta a köldökzsinórt az S8 végével. Akkor már 2 hónapja futott egy projektem, amiben hasonló űrstratégiát szerettem volna létrehozni, de a játékmenetben jobban hasonlított volna az IG1-re. A forráskódot bizakodva töltöttem le, nagy lelkesedéssel indultam neki. Hamar rá kellett jönnöm, hogy több száz munkaórát kell belefektetni abba, hogy rendbe lehessen tenni. Mert ugyan a kód futott, de hatalmas kuszaság volt. 8 éves technológiát használt, ami miatt bármilyen böngészővel jól működik, viszont a szerver oldalon sok ezer sornyi módosítást igényelt.
Nekiláttam kicserélni az összes mysql függvényt PDO-ra, kijavítani a PDO hiányosságai miatt keletkezett bugokat (ugyanis a PDO nem tudott mezőtípust lekérdezni). Kijavítottam sok apró, böngésző RAM gyilkoló JavaScript hibát, blokkokra szedtem a szim.php -t (ami a játék körváltását végzi) megkönnyítve ezzel a hibák megkeresését és kijavítását. Majd elláttam némi debuggal, hogy jócskán le tudjak faragni a futásidőkből, hisz' nálam sohasem futott memóriából a játék.

Az S9 beindítása előtt vettem az eBay-en egy használt Dell PowerEdge 2950-es szervert, amit némi üzleteléssel sikerült végül 0 Forint beruházási költségre kihozni. A netet a munkahelyem adta, az árammal együtt, így tulajdonképpen pénzbe nem került. Viszont ahogy telt az idő, egyre fontosabb lett, hogy a játék üzembiztos legyen. Ehhez nem volt megfelelő egy sok éves szerver, amihez minden alkatrész sok tízezer, drága, magyar Forintba kerül. Ezért a szervert eladtam és VPS-re költözött a játék. Ezzel nyertem némi I/O sebességet, de fel kellett áldozni a számítási kapacitásból. A fájóbb pont az lett, hogy ez már pénzbe került, ami végjáték igényei miatt havi $20 tettek ki. Később a tájékoztatás miatt kellett egy másik VPS, amin a főoldal fut és az egyéb statikus dolgok (pl. WiKi), hisz' ezek a játéktól függetlenek, valamint ha lehal a játékszerver, valahol tudatni kell a híreket a játékosokkal. Így került már havi $25-ba. Szép lassan eljutottam addig, hogy kb. havi 10eFt-ba kerül a játék létezése, ami konkrét Forintban kifejezhető. De!
Sohasem az fájt, hogy pénzt kell temetnem a játékba, hanem az, hogy rengeteg emberi erőforrást igényel, ami a pl. egy mosogató bérével számolva is százezrekben lenne kifejezhető. Az anyagi veszteségek mellett ott vannak az emberi veszteségek is, hisz' mellette dolgozni kell, számlákat kell fizetni és a család is szeretne időszeletet kérni.

Egy embernek ez túl nagy feladat. Kliens- és szerveroldalt programozni, grafikát csinálni, minden médiát karbantartani, hibákat követni és javítani, a tervezési hibákat újraszámolni és leprogramozni. Próbáltam kiszervezni, mindenki hatalmas kedvvel indult neki de végül nem nagyon történt érdemi változás semmiben. Ez egyértelművé tette számomra azt a régi alap igazságot, hogy ha valamit szeretnél, hogy elkészüljön, csináld magad.

A kegyelemdöfést nem a játékosok eltűnése és érdektelensége adta meg, hanem maga állambácsi. Ebben az országban lehetetlen legális vállalkozást futtatni. Nem szeretnék belemenni a politizálásba, de azt el kell mondjam, hogy az utóbbi években, aki nem a megfelelő színben szerepelteti magát, azt megpróbálják ellehetetleníteni. Így meg tudom érteni a - sokkal enyhébb adó- és adminisztrációs terhekkel megáldott amcsikat, hogy a hyperzandát virtuális pénz alapokra akarják helyezni.

Folytatás következik... 2015.08.29. 10:53:11 - LeGyEs

AjemMarci

Tag

Hát nagyon nagy sajnálattal olvasom a bejegyzést, de teljesen meg is tudom érteni a szitut. Mindenesetre bármit is hoz a jövő, hatalmas köszönettel tartozunk az eddigi erőfeszítéseidért!

Utoljára módosította AjemMarci (2015.09.04. 15:58)